Pegaso: Online Üniversite ve Uzaktan Eğitimin Değeri

Koronavirüs salgınının büyük bir etki yarattığı ve ciddi anlamda değiştirdiği alanlardan biri hiç şüphesiz eğitim oldu. Uzun dönemli uzaktan eğitim bir ihtiyaç olunca, eğitim kurumları içinde belki de yalnızca online üniversiteler ne yapacağını bilen ve olanları endişeyle izlemeyen tarafta yer aldılar. 2006 yılında İtalya Eğitim Bakanlığı tarafından tanınan ilk İtalyan online üniversite olan Pegaso Online University de bu üniversitelerin köklü geçmişi olanlarından bir tanesi. Pegaso’nun eğitim modelinin yapı taşları akla uygunluk, bağımsızlık ve interaktif iletişimdir.

Pegaso; öğrencilerini harekete geçiren, farklı öğrenme yöntemlerine ve profesyonel ihtiyaçlara uyarlanabilen eğitim hedefleri sunarak öğrencilerin çalışma şekillerinin kişiselleştirilmesini sağlıyor. Eğitimleri boyunca öğrenciler sadece alanında yetkin eğitmenlerle değil, aynı zamanda öğrenci temsilcileri, danışmanlar ve asistanlar gibi uzmanlarla da destekleniyor.

Öte yandan, Pegaso’da çalışma yönteminin en temel özelliği esneklik olarak belirlenmiştir. Pegaso ile yer-zaman kısıtlamalarını ortadan kaldırarak çalışmak mümkün. Yani nerede ve ne zaman isterseniz, günde 24 saat ve haftada 7 gün çalışabilirsiniz. Eğitiminize devam etmek için tek koşul internete bağlı elektronik bir cihaza (bilgisayar, tablet, akıllı telefon) sahip olmak; çünkü platformdaki içerikler (video dersler, pdf notlar, öz değerlendirme testleri) her zaman erişilebilir durumda. Teknolojik araçların kullanımı sayesinde öğrenciler, bilgi ve eğlenceyi bir arada sunan çok yönlü bir eğitim deneyimine dahil olma şansı yakalıyorlar.

Akademik kadro içinde İtalyan Anayasa Mahkemesi eski başkanı, emekli rektörler, çeşitli kuruluşların başkanları, alanlarında saygın akademisyenler gibi öne çıkan isimler dikkat çekmektedir.

Pegaso ayrıca, tez savunması dahil olmak üzere sınavların online olarak uygulandığı ilk online üniversite ve bu sistemde sınavlara erişmek oldukça kolay. Sınava girmek için tek ihtiyacınız olan bir bilgisayar, bir web kamerası, iyi bir internet bağlantısı ve taranmış geçerli bir kimlik belgesine sahip olmak. Öğrenci platforma girdikten sonra tüm oturumları, yazılı materyalleri kolayca bulabilir ve belirtilen gün ve saatlerde sınava girebilir. Testi bitirdikten sonra öğrenciye yalnızca kimlik doğrulanmasını ve arkasından sınav sonucunun açıklanmasını beklemek kalır. Tahmin edebileceğiniz gibi öğrencilerin emeklerini korumak için sistem birçok farklı yöntem kullanarak, kimlik kontrolü yapmakta ve herhangi kötü niyetli bir girişimin önüne geçebilmektedir.

Hayat boyu öğrenme konusu da Pegaso Online University için oldukça önemli. Pegaso, hayat boyu öğrenme felsefesine bağlı kalarak fertlerin kaç yaşına gelirlerse gelsinler bilgilerini arttırmaya devam etmeleri ve böylece daha gelişmiş bir toplum yaratabilmeleri hedefine ulaşabilmek için çaba göstermektedir. Bu gelişime katkıda bulunabilmek için Pegaso, üniversitelerin hayat boyu öğrenme ile ilgili girişimlerini kolaylaştıran ve destekleyen belli kurumların faaliyetlerinden faydalanıp kendine özgü bir yöntem geliştirmiştir.

Hepsi bu kadar değil, dijital öğrenim araçlarının üniversitelere adapte olmaya başladığı bu yıllarda Pegaso ilerlemeye devam ederek e-öğrenme eğitiminde yeni bir yolun öncüsü haline geliyor, buna “e-öğrenme 3.0” diyebiliriz. Web ve sosyal ağların tüm potansiyelinin kullanılmasıyla piyasada ihtiyaç duyulacak işgücü becerilerinin geliştirilmesini sağlayan, mümkün olduğu kadar paylaşımlı ve katılımcı bir öğrenim sisteminin oluşturulabilmesi için Pegaso Online University kolları sıvamış durumda.

Kaynak: https://forbes.it/2020/08/27/pegaso-luniversita-telematica-e-il-valore-della-formazione-a-distanza/