2021’de Neler Oldu?

Gelecekte 2020’leri pek özlemle anamayacakmışız gibi görünmeye devam ediyor. Yine en az önceki yıl kadar çalkantılı geçen 2021 senesinin de sonuna gelmiş bulunmaktayız.

Dünyamız Felakatler yılı 2020 kadar olmasa da bu sene de hatırı sayılır ölçüde badireler atlattı.

Covid-19 aşılarının uygulanmaya başlaması bir nebze olsun rahat zamanları beraberinde getirdi. Aşılar kademeli normalleşme dönemini başlattı ve uzun süredir yan yana gelemediğimiz sevdiklerimizle yeniden kavuştuk. Evlerimizden çıkmak, yasaksız gecelerde dışarıda olmak şüphesiz hepimizin yalnız kalan kalplerini yeniden ısıttı.

Öte yandan virüsün yeni varyantları ölüm ve vaka sayılarında yükselişe neden oldu. Bu durum, Covid’in daha uzun süre bizlerle olacağı ve tedbiri elden bırakmamamız gerektiği gerçeğini gözler önüne serdi.

Ardı ardına tüm dünyada baş gösteren doğal felaketler ise iklim krizinin ne denli ciddi boyutlara ulaştığının habercisiydi. Tüm dünyayı saran yangın ve sel felaketlerinden Türkiye de oldukça etkilendi. Güney illerimiz yanarken kuzey illerimiz sular altında kaldı.

Neyseki güldüğümüz ve gururlandığımız zamanlar da oldu. Özellikle uzay teknolojilerindeki gelişmeler ve sporcularımızın gösterdiği üstün başarılar sayesinde birlikteliğimizin gücünü yeniden hissettik.

Hadi gelin, 2021 senesine biraz daha yakın bakalım ve neler yaşadığımızı hatırlayalım.

Kötü günler geride kaldı, dileriz 2022 hepimiz için sağlık, mutlu ve huzurlu günler getirir!

 

2021’de öne çıkan ve en çok tartışılan gündemler

 

Ocak’ta Neler Oldu?

2020 boyunca başımıza bela olan Covid mutasyon geçirdiğini ve İngiltere kaynaklı bu mutasyonun da Türkiye’de görüldüğünü öğrenerek başladık seneye. Hem de daha ilk gününde, 1 Ocakta aldık bu haberi…

Ocak ayında gözümüz kulağımız Amerika’daydı, çünkü Donald Trump ve Joe Biden arasında oldukça hareketli geçen bir başkanlık seçimi yaşanıyordu. Trump destekçilerinin Kongre Binasını basması ortamı iyice gerdi. Ayın sonuna doğru Biden’ın yeni başkan seçildiği haberini aldık.

Tüm dünyanın nefesini tutarak beklediği aşılar nihayet uygulanmaya başlandı. Çin’de üretilen Sinovac aşısı Türkiye’ye geldi ve ilk aşıyı sağlık bakanı Fahrettin Koca oldu.

Türkiye’de birleştirilen Türksat 5A uydusu uzaya gönderildi ve fırlatmadan yaklaşık 35 dakika sonra uydudan ilk sinyal alındı.

Whatsapp’ın, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerde zorunlu tuttuğu yeni gizlilik kararı büyük bir tartışma başlattı. Hem ülkelerin hem de kullanıcıların tepkisini çeken bu karardan Whatsapp kısa sürede geri adım atarken yüz binlerce kullanıcı Telegram, Signal gibi uygulamalara geçiş yaptı. Bu geçiş uzmanlar tarafından tarihin en büyük “dijital göçü” olarak adlandırıldı.

 

Şubat’ta Neler Oldu?

1 Şubat günü Myanmar halkı oldukça hareketli geçecek bir seneye gözlerini açtı. Ordunun yönetime el koyduğu bu tarihten itibaren ülkede siyasi ve ekonomik sorunlar yaşanmaya devam ediyor.

Gara’da başlatılan Pençe-Kartal 2 Operasyonu’nda 13 askerimiz şehit oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Milli Uzay Programını açıkladı. Bu programda uzay teknolojilerine ağırlık verileceği ve 2023 senesinde aya iniş yapılacağı konuları öne çıktı.

7 aylık yolculuğun ardından NASA’nın keşif aracı Perseverance, Kızıl Gezen Mars’a indi. Keşif aracına eşlik eden helikopter Ingenuity de uçuş çalışmalarına başlamak için Mars’taki yerini aldı.

 

Mart’ta Neler Oldu?

1 Mart’ta kontrollü normalleşme uygulaması başlatıldı. 4 kategoriye ayrılan iller risk durumlarına göre kademeli olarak normalleşme sürecine girdiler. 

Süveyş Kanalı’nda Ever Given gemisinin karaya oturması kanaldaki trafiği oldukça sıkıştırdı. 1 hafta boyunca kapalı olan kanaldaki küresel ticaretin normale dönmesi ise yaklaşık 1 ay sürdü.

 

Nisan’da Neler Oldu?

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in eşi Prens Philip 100 yaşına iki ay kala hayatını kaybetti.

Artan vakalara karşı tam kapanma uygulaması başlatıldı. 1 ayı aşan bu uygulamada eğitime ara verildi ve şehirler arası seyahat kısıtlandı.

NASA, yüzde 96’sı karbondioksitten oluşan Kızıl Gezegen Mars’ta oksijen üreterek bir tarihe imza attı. MOXIE adı verilen araç sayesinde Mars yüzeyinden oksijen elde edilmesi, Marsın kolonileştirilmesi çalışmalarında bir milat olarak değerlendirildi.

Suudi Arabistan’ın Cizran şehrinde dünyada ilk defa robotların hizmet verdiği bir restoran açıldı. Koronanın etkisini azaltmak için kurulan ve sonrasında oldukça ilgi çeken bu restoranda gelişmiş yapay zekaya sahip 6 robot çalışıyor.

19 milyonu Türkiye’den toplamda 500 milyonu aşkın kullanıcının verileri bir hacker platformunda yayınlandı. Daha öncesinde de Cambridge Analytica adlı şirkete sızdırdığı verilerle gündeme gelen Facebook’un güvenilirliği oldukça sarsılmıştı.

 

Mayıs’ta Neler Oldu?

Dünyanın en geç denizi Marmara’da yıllardır biriken müsilaj – diğer adıyla deniz salyası- yüzeye vurdu ve durumun vehameti hepimizi oldukça telaşlandırdı. Pek çok kurum ve belediyenin seferberliği ile yüzeydeki müsilaj temizlendi ancak uzmanlar deniz kirliliğinin neden olduğu zararın etkilerinin devam edeceğini belirtti.

Ramazan ayında İsrail’in Mescid-i Aksa’ya ve Kudüse saldırması 66’sı çocuk 248 Filistinlinin ölümüne yol açtı. Camilerin, evlerin ve hastanelerin ağır hasar aldığı bu saldırılar dünya çapında tepki topladı. 11 günün ardından Hamas ve İsrail ordusunun ateşkes yaptı.

NASA’nın uzay çalışmaları hızla devam ederken Çin’in Mars’a gönderdiği uzay aracı iniş yaptı. Böylece Çin, ABD’den sonra Mars’a giden ikinci ülke oldu.

Türkiye’nin en büyük kripto borsalarından olan Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer siteyi kapattıktan sonra yurt dışına çıkarken görüntülendi. Yatırımcıların zararının 10 Milyar doları bulduğu belirtildi.

Beşiktaş, Spor Toto Süper Lig Hasan Doğan Sezonu’nda kupa alarak 14. şampiyonluğuna ulaştı.

Anadolu Efes, Turkish Airlines Euroleague finalinde Barcelona’ya karşı oynayarak şampiyonluğu elde etti. Fenerbahçe’den sonra Euroleague şampiyonluğu alan ikinci takım oldu.

Mayıs ayında bir diğer şampiyonluk haberi Ayşe Begüm Onbaşı’dan geldi. Aerobik Jimnastik Dünya Şampiyonası’nda şampiyonluk alan milli sporcu madalyalarına madalya kattı.

 

Haziran’da Neler Oldu?

Karadenizde 135 milyar metreküplük doğalgaz doğalgaz bulundu. Açıklanan bu üçüncü keşif ile toplamda Türkiye’nin 12 yıllık doğalgaz ihtiyacının karşılanabileceği belirtildi.

İsrail’deki erken genel seçimlerden sonra hükümet kurmakta başarısız olan Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 12 yıllık dönemi sona erdi. Naftali Bennett ve Yair Lapid öncülüğünde kurulan koalisyonun güvenoyu alması yeni dönemi başlattı.

En büyük bitcoin üreticisi olan Çin’in para madenlerini kapatması kararı dijital pazarlarda hızlı bir düşüşe sebep oldu. Buna karşın El Salvador Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul etti ve böylece Bitcoin’i tanıyan ilk ülke oldu.

2020’de gözaltına alınırken kötü muamele sonucu hayatını kaybeden ve ölümü tüm dünyada yankı bulan Siyah Hayatlar Değerlidir protestolarına yol açan George Floyd’un katili eski polis Derek Chauvin 22.5 yıl hapis cezası aldı.

 

Temmuz’da Neler Oldu?

Ağırlıkla güney illerimizde görülen yangınlar günlerce devam ederken 49 ilde toplamda 299 orman yangını çıktı. Bu yangınlarda 9 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda insan ve hayvan ağır yaralandı, hektarlarca arazi kül oldu.

Batı Avrupa’da görülen şiddetli yağış sel ve toprak kaymalarına neden oldu. Avrupa genelinde 250’ye yakın kişinin hayatını kaybettiği açıklanırken yağıştan en çok etkilenen ülkeler Almanya ve Belçika oldu.

Korona salgını nedeniyle ertelenen 2020 Yaz Olimpiyatları, 2021 yılında Tokyo’da yapıldı. Olimpiyatların açılışında 1824 dron ile yapılan gösteri büyük beğeni topladı. Olimpiyatlara toplamda 206 ülke ve on binlerce sporcu katıldı.

Okçulukta Mete Gazoz ve boksta Busenaz Sürmeli Türkiye’ye altın madalya ile dönerken toplamda 13 madalya ile Türkiye Olimpiyat tarihindeki en büyük başarısına imza atmış oldu.

Sıcaklıkların 50 dereceye ulaştığı Dubai’de bulutlara drone’lar aracılığıyla elektroşok verilerek yapay yağmur yağdırıldı.

Uzay turizmi gündemdeki yerini düşürmezken dünyanın en zengin iş insanları uzaya gitmek için adeta yarıştı. Sir Richard Branson yolculuğunu iki hafta öne çekerek Jeff Bezos’dan önce uzaya vardı ve böylece uzaya çıkan ilk milyarder oldu. Branson’dan 9 gün sonra Jeff Bezos da uzayda 10 dakikalık bir uçuş gerçekleştirdi.

Avrupa Futbol Şampiyonası’nda İtalya bu senenin galibi oldu. Penaltılara kalan maçta İtalya İngiltere’yi 3-2 yenerek ilk sıraya çıktı.

Uzun süredir beklenen Hayvanları Koruma Kanunu TBMM’den geçerek yasalaştı.

 

Ağustos’ta Neler Oldu?

Batı Karadeniz’de yaşanan aşırı yağış, sel ve heyelana neden oldu. 82 kişi hayatını kaybetti ve yaşam alanları ağır hasara uğradı.

ABD’nin Afganistan’dan çekileceğini duyurmasının ardından Taliban Kabil’in yönetimini ele geçirdi.

Barcelona ile 34 şampiyonluk yaşayan Lionel Messi, pandeminin etkisinin derinleştirdiği ekonomik sorunlar nedeniyle gözyaşları içinde Barcelona’ya veda etti. Yaptığı açıklamada geri dönebileceğinin sinyallerini verdi.

Elon Musk yaptığı açıklamada Tesla’nın insansı robot geliştirdiğini ve 2022’de prototipini çıkarmayı planladıklarını söyledi. Bu robotların ekonomiyi derinden etkileyeceğini çünkü tehlikeli ve tekrarlayan işleri yaparak çalışmayı keyfiyet haline getireceklerini belirtti.

 

Eylül’de Neler Oldu?

Uzay, Havacılık ve Teknoloji Festivali’nin (TEKNOFEST) dördüncüsü Atatürk Havalimanı’nda düzenlendi. Önceki seneye oranla iki kat daha fazla başvuru alan festivali yaklaşık 500 bin kişinin ziyaret ettiği belirtildi.

Milli Kadın Voleybol takımımız Filenin Sultanları yine şaşırtmadı ve Avrupa Şampiyonası’ndan bronz madalya ile dönerek hepimizi gururlandırdı.

Türkiye Ampute Futbol Milli Takımı da Avrupa Şampiyonası finalinde İspanya’yı yenerek ikinci şampiyonluğunu aldı ve coşkumuza coşku kattı.  

Güney İspanya’daki Kanarya Adaları’nda bulunan Cumbre Vieja Yanardağı 50 sene sonra aktifleşti. Ada tarihinde görülen en uzun süreli volkanik hareketlilik olarak kaydedilen aktiviteler 3 ay sürdü ve bu süreçte tarım alanları yandı, depremler meydana geldi, eğitime ara verildi.

Merkez Bankası’nın ilkini Eylül’de gerçekleştirdiği faiz indirimi Aralık ayına kadar devam etti. Toplamda yüzde 19’dan 14’e düşürülen faizler TL’de değer kaybına yol açarken enflasyon artış gösterdi.

 

Ekim’de Neler Oldu?

İklim değişikliği ile mücadelede ülkelerin ortak sorumluluk alma taahhüdü verdiği Paris İklim Anlaşması TBMM’de onaylandı.

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) yenilenerek 13 yılın ardından Sinan Operası’nın dünya prömiyeri ile yeniden açıldı.

Şimdiye kadarki “en kapsamlı finansal gizlilik ifşası” olarak nitelendirilen Pandora Belgeleri yayınlandı. Aralarında siyasetçilerin de bulunduğu pek çok ismin finansal bilgileri sızdırıldı.

Facebook yaptığı lansmanda hem Metaverse projesini tanıttı hem de şirketin adının bundan sonra Meta olarak değiştirildiğini duyurdu. Yapılan çalışmaları daha çok yansıttığı belirtilen bu değişiklik sadece ana şirketi kapsarken Whatsapp, Instagram ve Facebook gibi sosyal medya uygulamalarının adı aynı kaldı.

 

Kasım’da Neler Oldu?

Türkiye’nin pek çok ilinde etkisini gösteren lodos; İstanbul, Zonguldak ve Kocaeli’de 6 kişinin ölümüne neden oldu. Bazı illerde eğitime ara verilirken hızı 130 kilometreye kadar çıkan fırtınaya karşı yetkililer halka evde kalma çağrısı yaptı.

Avrupa Birliği’nin en uzun süre görevde kalan lideri Angela Merkel’in 16 yıllık dönemi sona erdi. Almanya’da yeni dönemde başbakan sosyal demokrat Olaf Scholz oldu.

 

Aralık’ta Neler Oldu?

Aylar öncesinde adı Turkovac olarak açıklanan yerli Covid aşısı acil kullanım onayını aldı ve seri üretimine başlandı.

Diğer uydulardan farklı olarak yüksek internet kapasitesiyle öne çıkan Türksat 5B uydusu uzaya fırlatıldı.

 

Online Eğitimlere Olan Talep Arttı!

Pandeminin etkisiyle hayatımıza iyice yerleşen online eğitim kavramı 2021 senesinde de yine çok rağbet gördü. Sertifikalardan üniversite diplomasına pek çok ihtiyaca karşılık veren online eğitim modelleri hem dünyada hem de Türkiye’de adından daha fazla söz ettirdi.

 

Pegaso Online University’de Artık Daha Çok Program Var!

2020 yılında İstanbul’da açtığımız yetkili ofisi ile aktif olarak Türkiye’deki öğrencilere ulaşmaya çalışan Pegaso Online University olarak biz de artan talebe karşı öğrencilerimize sunduğumuz eğitimi çeşitlendirdik.

İtalya’nın en büyük online üniversitesi Pegaso’daki;

 

İtalyan eğitim sistemine evinizin konforunda dahil olun!