Üniversite hayatınızda sunum yapmak korkulu rüyanız haline geldiyse size kötü bir haberimiz var.
Kariyeriniz boyunca çalışma arkadaşlarınızdan potansiyel müşterilerinize kadar oldukça çeşitli gruplara sunum yapmanız istenebilir.
Yani siz sunumlardan kaçsanız da onlar peşinizden gelmeye devam edecektir.
Merak etmeyin, iyi haberlerimiz de var: Sunum yapmak ne kadar zor görünürse görünsün etkili sunum tekniklerine hakim olup etkili sunum yapmayı öğrenirseniz kariyer basamaklarını hızla tırmandığınızı göreceksiniz.
İyi bir hitabet ve özenle hazırlanmış bir sunum sizi tahmin edeceğinizden çok daha avantajlı bir konuma getirecek.
Bu yazıda çok satanlar arasına giren uluslararası hitabet uzmanı Jason Teteak’in önerilerinden hareketle Etkili sunum nasıl yapılır? sorusunun cevabını derledik. Üstelik örneklerle bunu nasıl yapacağınızı detaylandırdık.
Hadi hemen başlayalım ve etkili sunum yapmak için dikkat etmeniz gerekenleri tartışalım.
Etkili Sunum Teknikleri Nelerdir?
Uluslararası hitap ve sunum koçu Jason Teteak etkili sunum yapmak istiyorsanız en çok dikkat etmeniz gereken kısmın giriş bölümü olduğunu belirtiyor.
Çünkü siz sunumunuzun içeriğini ne kadar iyi hazırlarsanız hazırlayın insanların çoğu ilk 10 dakikada sunumuz dinleyip dinlememe kararını vermiş oluyorlar.
Bu nedenle etkili sunum yapmak için dikkat etmeniz gereken ilk nokta;
İyi bir başlangıç yapmak ve dinleyicileri sunumu takip etmelerinin faydalarına olacağına inandırmak.
Peki, bu nasıl yapılabilir?
Jason Teteak bunu da cevaplıyor ve 5 madde sıralıyor:
1) Özgüvenli bir giriş yapmak
İster online ister yüz yüze olsun dinleyicilerinize hitap ettiğiniz ilk an çok önemli.
Bu nedenle mümkün olduğunca özgüvenli bir şekilde dinleyicileri selamlayın ve adınızı söyleyin.
Unutmayın, heyecanlı olsanız bile işin sırrı heyecanınızı gizleyebilmekte. Bu nedenle sabit durmanızı, doğrudan dinleyicilere bakarak mesafeli ama özgüvenli bir tonla isminizi söylemeniz öneriliyor.
Yani onlara bu işte yetkin biri olduğunuzu en başından hissettirmelisiniz.
2) Kendinizi Tanıtmak
Hangi işte kaç senedir çalıştığınızı söylemek yerine doğrudan dinleyicilerinizin ilgisini çekebilecek bir probleme değinin ve sizin bu problemi çözmede yetkinleştiğinizi belirtin.
Örneğin diyelim ki Pegaso Online University’i tanıtmak için hem çalışıp hem de okumayı düşünen insanlarla bir araya geldiniz. Onlara Pegaso’nun en iyi tercih olduğunu anlatmak istiyorsunuz. O zaman şöyle bir başlangıç yapabilirsiniz:
Ben insanlara eğitim almak için çalışmayı bırakmalarına gerek olmadığını ve Pegaso Online University ile kontrolü ele alabileceklerini görmelerinde yardımcı oluyorum.
3) Dinleyicilerinizin duygularına hitap edin
Daha ilk dakikadan onların ilgisini çekmeyi başardınız. Teteak’a göre sırada onları bu sunumun mutluluk, özgürlük veya başarı getireceğine inandırmak var.
Çünkü bunu yaparsanız sunumunuzu dinlemek için onlara bir neden vermiş ve yaptığınız işin fayda sağlayacağını göstermiş olursunuz.
Örneğin;
Bugün sizlere hem özel yaşamınızdan hem de işinizden feragat etmeden nasıl ikinci bir lisans veya yüksek lisans diploması alabileceğinizi göstereceğim.
Yukarıdaki örnekte de gördüğünüz gibi bu bölümde sizi dinleyenlere etkili sunum yapmak için anlatacaklarınızın onlara özgürlük alanlarını yitirmeden başarı getirebileceğini gösteriyorsunuz.
4) Çözüm önerilerinize değinin
Bu bölümde sunumunuzda detaylandıracağınız çözüm önerilerini gösterin. Teteak slayt gösterisinden faydalanmanızı şiddetle öneriyor.
Ancak etkili sunum yapmak için mümkün olduğunca sade ve anlaşılır olmaya özen gösterin. Doğrudan değineceğiniz başlıkları/adımları sunumunuza yazın ve sesli olarak okumayın. Bunun yerine dinleyicilerin slayta bakmalarına zaman tanıyın.
Örneğin;
Pegaso’nun iş yükünüzü arttırmadan eğitim almanızı mümkün kılan yenilikçi ve özgürlükçü online eğitim sisteminin 3 temel taşını tanıtacağım.
derken arkada bahsedeceğiniz 3 konunun anahtar kelimelerle özetlenmiş halinin yazdığı şık bir slaytınız olsun:
Pegaso’nun Eğitim Sisteminin 3 Temel Taşı
- İstediğiniz yerde ve zamanda takip edebileceğiniz esnek eğitim
- Uygun ücretlerle Avrupa merkezli üniversite eğitimi
- Tüm sene boyunca açık bireysel değerlendirmeye dayalı kayıtlar
5) Dinleyicilerinize güven verecek bir girişle bitirin
Artık neredeyse girişi bitirdik ve ikinci bölüme yani gelişme bölümüne geçmek üzereyiz.
Öncesinde son bir kozumuz daha var dinleyicilerin dikkatini canlı tutmak için: Onlara bu işte usta olduğumuzu ve emin ellerde olduklarını hissettirmek.
Bu noktada sayısal verilerden ve araştırmalardan faydalanmanın dinleyicilerin güvenini arttıracağını vurguluyor Teteak.
Yine Pegaso’dan örnekleyecek olursak:
Eğer bu sunuma katıldıysanız ikinci bir üniversite bitirmenin başarılı bir kariyer üzerindeki etkisini biliyorsunuz demektir.
Ancak çalışanların çoğunun iş yükü ve ders yükünü bir arada üstlenemeyeceklerini düşündükleri için bu eğitimi almaktan vazgeçtiklerini biliyor muydunuz?
Şimdi güveni sağladıysak sırada yeniden problemi dile getirmek ve bizim söz konusu problemleri çözme yeteneğimizi vurgulamak var:
Asıl sorun şu ki insanların çoğu geleneksel eğitim metotlarının teknoloji ve internet çağında ne kadar değişime uğradığının farkında değil. Tamamen online bir şekilde üniversite okuyabileceklerini, online eğitimin sağladığı zaman, enerji ve para tasarrufu ile özel yaşamlarına vakit ayırmaya devam edebileceklerini ve dünyanın en iyi üniversitelerinin ayaklarına gelebileceğini bilmiyorlar.
Ben ise bugün size yepyeni bir yaşamın mümkün olduğunu göstermek için buradayım. Nasıl mı? Pegaso’nun 14 senede 100.000’den fazla öğrenciyi okuturken mükemmelleştirdiği online eğitim metodunun 3 temel bileşenini tanıtarak.
Hadi ilkiyle başlayalım.
İşte bu kadar! Dinleyicilerin iç dünyalarına seslenerek onları harekete geçirebilecek güven verici bir başlangıç yapmış oldunuz.
Adımları tek tek takip edip gösterdiğimiz örnekten hareketle bunu kendi sunumunuza uyarlayabilir ve etkili sunum tekniklierine başvurabilirsiniz. Biz kesinlikle yazmanızı ve sunumdan önce en az 3 kere tekrar etmenizi öneririz. Böylece ne kadar heyecanlı olursanız olun hazırlıklı olmanın verdiği özgüven sizi parlatacaktır.
Etkili Sunum Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Etkili sunum yapmak istiyorsanız iyi hazırlanmalısınız.
Yukarıdaki sunduğumuz örnekte hedef kitlesini iyi tanıyan ve dersine çalışmış birini gördük.
Sizin de etkili sunum yapmak için öncesinde hedef kitlenizi tanımanız ve sunacağınız projenin onlara hitap edeceğini düşündüğünüz noktaları belirlemeniz lazım.
Etkili sunum yapmak için vermek istediğiniz ana mesajı sık sık tekrar edin.
Projenizin hangi yönünü öne çıkarmak istediğinize karar verdiyseniz onu mutlaka sunum içinde birkaç kere tekrarlamayı ihmal etmeyin.
Örneğin, Pegaso dinleyicilerine açıkça “Hayatınızın ve hayallerinizin kontrolünü elinize alın!” diyor ve bunu girişin başında ve sonunda mutlaka vurguluyor.
Etkili sunum yaparken sorular karşısında afallamamak için detaylara önem verin.
Sunacağınızı projeyi çalışırken çok detaycı davranmaya çalışın. Her şeye sunumda yer vermenize tabii ki gerek yok ancak olur da bu konulara dair bir soru gelirse diye hazırlıklı olmakta fayda var.
Göz teması kurun.
Fark ettiyseniz Teteak’ın üzerinde durduğu en önemli konu özgüvenli ve işe hakim görünmek idi.
Yani siz dinleyicilerinizin hayatındaki en büyük sorunu tespit etmiş ve bunu kökünden çözecek bir proje üretmiş olsanız bile kendinizden emin ve etkili bir şekilde bunu sunamazsanız maalesef daha baştan kaybetmiş olursunuz.
Bu nedenle kendinize güvenin, heyecanınızı kontrol etmek için pratik yapın ve sunum anında göz temasından kaçınmayın.
Göz teması kurarak hem konuya hakim olduğunuzu gösterirsiniz hem de dinleyicilerin dikkatini çekmiş olursunuz.
Etkili sunumda slayt, video gibi görsel malzemenin gücünü hafife almayın.
Görsel içerik kullanmak bir sunumun verimliliğini tepeye de çıkarabilir dibe de çekebilir.
Sayfalarca yazıdan oluşan karmaşık, göz görücü ve sıkıcı bir slayt hazırlarsanız ne kadar iyi konuşursanız konuşun durumu toplamak zor olabilir. Sizin söyledikleriniz slayttaki karmaşanın arasında kaybolup gidebilir.
Bu nedenle takip etmesi kolay ve anlaşılır slaytlar kullanmalısınız. İnsanlar sizi dinlerken bir yandan slayttaki anahtar kelimeleri not alabiliyor olmalılar. Bu da etkili sunum yapmaya dair en küçük ipuçlarındadır.