Felaketler Yılı: 2020

Büyük olaylar, yaşandığı yıllarla birlikte kenetlenmiş biçimde anılırmış. İstanbul’un fethi, İkiz Kuleler, Birinci Dünya Savaşı bunlara örnek olabilir. Fakat içinde bulunduğumuz yıl olan 2020 kesinlikle tek bir olayla anılamayacak kadar fazla içeriğe sahip bir yıl. Eğer 2020’nin her bir olayını kayda alan bir görevli olsaydı kabarık bir ajandaya eklemeler yapa yapa yılın her gününü ağlayarak yazardı. Çetrefilli ve acınası bir görev olsa gerek, diye düşünüyorum. Neyseki bizim böyle bir görevimiz yok.

2020’de Neler Oldu?

2020’de ne olmadı ki? Yangınlar, depremler, seller, koronavirüs… Ancak kronolojik sıraya sokmak gerekirse, belli başlı başlıklar altında inceleyebiliriz;

  • 2019 yılının sonunda Çin koronavirüsün varlığını dünyaya açıklamış, Çin’in Wuhan kentinin giriş ve çıkışları kapatılmış, sokağa çıkma yasakları getirilmişti. İşte 2020 böyle başladı. 
  • Senenin ilk aylarından itibaren gündem olan Avustralya orman yangınları 2019 yılının haziran ayında başlamıştı ve 2020’de de devam etmişti. Bu yangında bir milyarı aşkın hayvan hayatını kaybetti.  
  • 3 Ocak’ta ABD’ye ait insansız hava araçları İran devrim muhafızları Kudüs komutanı Kasım Süleymani’nin de bulunduğu konvoya saldırı düzenledi. Saldırıda Kasım Süleymani de dahil 10 kişi hayatını kaybetti.
  • Türkiye, 24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ depremi ile sarsıldı. 
  • Ülkemizde ilk koronavirüs vakası 11 Mart tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklandı. 
  • Orta Doğu ve Doğu Afrika’da son 70 yılın en büyük çekirge istilasını yaşandı. 
  • Pakistan da 2020’nin lanetine kapılan ülkelerden biriydi. Pakistan Uluslararası Havayolları’na ait Airbus A320 tipi yolcu uçağı 22 Mayıs tarihinde Karaçi kentinde bir yerleşim alanına düştü, yaşanan uçak kazasında 97 kişi öldü. 
  • ABD’de ırkçılığa maruz kalarak vefat eden George Floyd cinayeti üzerine ülkede ırkçılığa karşı büyük eylemler gerçekleşti. George Floyd’un “Nefes alamıyorum.” sözleri tüm dünyada büyük yankılar oluşturdu ve “Black Lives Matter” sloganıyla başlayan protestolar uzun süre devam etti. 
  • 23 Haziran’da Meksika’da 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
  • 3 Temmuz’da Sakarya ilimizde havai fişek fabrikasında patlama meydana gelmesi sonucu 7 kişi hayatını kaybetti, 127 kişi yaralandı.
  • 24 Temmuz 2020 Cuma günü cuma namazı ile birlikte Ayasofya ibadete açıldı. 
  • 4 Ağustos tarihinde Lübnan’da, Ortadoğu’nun Paris’i olarak adlandırılan Beyrut’ta büyük bir patlama meydana geldi. 
  • 21 Ağustos’ta Fatih Sondaj gemisi 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi buldu.
  • 12 Eylül tarihinde Ankara’da kum fırtınası meydana geldi, bu eşi benzeri görülmemiş olayda 6 kişi yaralandı. 
  • 27 Eylül’de Ermenistan Azerbaycan’a saldırdı. 
  • Kapalı Maraş 8 Ekim 2020 Perşembe günü açıldı. 
  • 9 Ekim tarihinde Hatay’ın Belen ilçesinde orman yangını meydana geldi. Türkiye bir kez daha deprem haberi ile yıkıldı. 
  • İzmir, 30 Ekim 2020 günü 6,9 büyüklüğündeki depremle sallandı. 119 canımızı kaybettiğimiz, 1053 kişinin ise yaralandığı deprem sonrasında tüm Türkiye tek yürek olup yaralarımızı sarmaya çabaladık. 
  • 10 Kasım’da Ermenistan teslim oldu, lham Aliyev televizyondan yaptığı halka sesleniş konuşmasında, “Gözünüz aydın Karabağ’a geri dönüyoruz.” dedi.
  • Formula 1, 9 yıl aradan sonra 15 Kasım’da pistlerimize geri döndü. 
  • 10 Aralık’ta ilk defa günlük vaka sayısı Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandı, günlük vaka sayısı 30 bin civarı iken toplam vaka sayısı yaklaşık 1 milyon 750 bindi.
  • İngiliz Sağlık Bakanı Matt Hancock koronavirüsün mutasyona uğradığını açıkladı.

Kuşkusuz, 2020’ye damgasını vuran olay yüz yılda bir gerçekleşebilecek bir pandeminin patlak vermesiydi. Bütün dünyada bir panik havası esti ve daha virüsün ne olduğunu anlayamadan virüsle çok yakından tanışmak zorunda kaldık. Koronavirüs, 2020 yılını anarken aklımıza gelen ilk olay olarak zihinlerimizde kazındı bile. Çin’in 2019’un sonlarında duyurduğu bu virüs, çok geçmeden diğer ülkelere de sıçradı; önce Avrupa’yı etkisine aldı, sonra da tüm dünyanın olağanüstü pandemi sürecine girmesine neden oldu. Kulağa ütopik bir dünyanın tanımı gibi gelebilecek önlemlerle tanıştık: sokağa çıkma yasakları, maskelerin hayatlarımıza girmesi ve bazılarımızı belki biraz sevindirecek birtakım hijyen önlemleri…

Evlere kapandığımız bu süreçte hayatın yorgunluğundan kendisine ve ailesine vakit ayıramayan modern insan figürü, yani bizler, aynaya baktık ve kendimizle yeniden tanıştık. Her şeyi ertelemeye programlanan bir organizma olan insan, geçiştirdiği planları tek tek önünde sıraladı. Çünkü sıraladığımız bahaneler pandemi ile uçup gitmişti. Zamansa zaman, enerjiyse enerji. Artık hepsine sahiptik.

Online Eğitim İle Tanıştık!

2020 sayesinde tanıştığımız bir başka terim ise “online eğitim” oldu. Okulların kapanmasıyla dersler sanal ortama taşındı ve eğitimin devamlılığı açısından büyük bir devrim yaşandı. İlk başta nasıl olur, öğrenciler açısından nasıl karşılanır, alışırlar mı, verimli geçer mi gibi sorular kafalarımızı kurcalasa da insanoğlu her duruma adapte olabildiği gibi online eğitime de ayak uydurmayı başardı. Aslında bu uzaktan eğitimin temelleri 1937’de atılmış ve 1921’de de Amerika’da üç üniversite radyo aracılığıyla dersler yayınlanmıştı. Günümüzde ise bu e-eğitimin hakkını veren bir kurum var: Pegaso. 

E-Eğitim’de 15 Yıl Üzeri Deneyimiyle Pegaso:

Pegaso esnek çalışmak isteyenlere sadece pandemi sürecinde değil lisans ve lisansüstü öğrenim hayatı boyunca; uzaktan eğitimin kapılarını açıyor. Yalnızca online öğrenim görmenizi sağlamıyor; tamamen sizin tercih ettiğiniz yöntemle ve istediğiniz gibi bir sistem oluşturmanıza olanak tanıyor. Pegaso Online University’de ders programınızı siz oluşturabilir, nereden ve nasıl çalışacağınıza siz karar verebilirsiniz. E-eğitim sistemi, her öğrencinin kendisine en uygun zamanda ve stilde derslerine devam etmesine imkan sağlıyor. Kısaca dijital teknoloji öğrenme yöntemi olarak merkezine alan Pegaso, online lisans ve lisansüstü programları için sizi bekliyor. 2021’de daha güzel bir dünyaya uyanmak ve özgürce bir eğitimde buluşmak dileğiyle…