Mülakat soruları, nam-ı diğer iş arayanların korkulu rüyası!
İş görüşmeleri müstakbel işverenlerinizle doğrudan temasa geçtiğiniz ilk anlardandır. Bu görüşmelerde mülakat soruları ile işle ilgili becerilerinizden karakter özelliklerinize pek çok konuda sınanabilirsiniz. Üstelik bu mülakatların ilk 5 dakikasında işe alım uzmanları mülakat soruları kapsamında genellikle adayların pozisyona uygun olup olmadıklarına karar verirler.
Tecrübeleriniz ve eğitiminiz ne kadar etkileyici olursa olsun mülakat soruları çevresinde iş görüşmesinde iyi bir izlenim bırakmadıysanız başvurduğunuz pozisyona kabul alma olasılığınız oldukça azalır. Kulağa oldukça korkutucu geliyor değil mi?
Korkmayın, ne demişler: “Hiçbir başarı tesadüf değildir.”
İyi bir hazırlık yaparak her mülakat sorularının üstesinden gelebilirsiniz!
İş görüşmesinde sorulacak sorular ile ilgili size yardımcı olabilecek detaylı bir yazı yazdık. İş görüşmesi soruları ve bu sorular nasıl cevaplanır diye merak edenler için işe alım uzmanlarının mülakat sorularındaki 3 genel soruyu ayrıntılı bir şekilde anlattık.
- Kendinizden bahseder misiniz?
- Neden bizimle çalışmak istiyorsunuz?
- Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?
Not: “İş”inizi Şansa Bırakmayın
İş görüşmesine yapacağınız hazırlığı ciddiye almalısınız. Bu yazıdaki iş görüşmesi ve mülakat sorularına hazırlanırken mümkünse notlar alın ve çevrenizdekilerle küçük provalar yapın.
Siz ne kadar donanımlı olursanız olun mülakat anında sizi kaplaması muhtemel heyecanı yenmenin en kesin yolu mülakat sorularına hazırlıklı olmak ve pratik yapmaktır.
İş Görüşmelerinde En Sık Sorulan 3 Genel Mülakat Sorusu
Hayatınızın fırsatını sırf yeterince hazırlıklı olmadığınız için kaçırmak istemiyorsanız mülakatta sorulacak sorularına mutlaka önden çalışın.
Aşağıdaki 3 soru iş görüşmesinde sorulacak sorular arasında ve çalışmaya başlamak için oldukça ideal:
1. Kendinizi tanıtır mısınız?
Bu soru her mülakatta sorulacak sorulardandır. Her ne kadar basit bir soru gibi görünse de hazırlıklı değilseniz elinizi ayağınıza dolayabilir ve kötü bir ilk izlenim bırakmanıza neden olabilir.
Ancak hazırlık yaparsanız iş görüşmesi sorularından bu soru sizin için büyük bir avantaja dönüşür. Hem sizinle mülakat yapacak olan insan kaynakları yetkilileri üzerinde iyi bir izlenim bırakmış olursunuz hem de mülakatın kalanında sorulacak soruları siz yönlendirmiş olursunuz.
Mülakat sorularında bu soruyu sorarlar çünkü:
- Ortamı yumuşatmak ve gergin atmosferi dağıtmak için iyi bir başlangıçtır.
- İnsan kaynakları yetkililerinin sizi yakından tanımasına yardımcı olur.
- Bu soruya verilen cevaplar sayesinde mülakatın diğer soruları şekillendirilir.
İş görüşmesinde ve mülakat sorularını cevaplandırırken fark yaratmanızı sağlayacak bazı ipuçları:
- Gereksiz detaylardan kaçının.
Unutmayın, bir iş mülakatındasınız. Eğer gastronomi ile ilgili bir işe başvurmadıysanız işverenlerin sizden duymak isteyeceği ilk şey ne kadar iyi yemek yaptığınız veya İtalyan mutfağını ne kadar yakından tanıdığınız değildir. Bu mükakat sorusu aslında başvurduğunuz pozisyona ve kuruma uygun yeterlilikte olup olmadığınızı anlamayı amaçlarlar.
Mülakat sorularını cevaplarken kendinizle ilgili her şeyi anlatarak işe alım uzmanlarını detaya boğmayın. Mülakatın ilerleyen zamanlarında zaten onlar size merak ettikleri soruları soracaklardır.
- CV’inizi birebir anlatmayın.
Mülakattan önce işverenler öz geçmişinizi incelerler ve yaptıkları ilk değerlendirme sonrasında sizi iş görüşmesine çağırırlar. Eğer iyi bir özgeçmişse sahipseniz zaten sizinle ilgili genel bilgilere hakimdirler ve mülakat sorularında bunları tekrarlayarak uzun uzadıya anlatmanız onları sıkabilir. Eğer bir özgeçmişiniz yoksa, özgeçmiş (CV) nasıl hazırlanır yazımıza göz atabilirsiniz.
Mülakat sorularında tabii ki özgeçmişinizde yazanları tekrar etmeniz gereken noktalar olacaktır. Ancak bunu yaparken mümkün olduğunca kısa ve etkileyici bir anlatım tercih etmelisiniz. Gereksiz ayrıntılarla zamanınızı heba etmeyin.
- Cevabınızda başvurduğunuz pozisyondan ve kurumdan bahsedin.
Bu soruyu size avantaj sağlayacak şekilde cevaplamak istiyorsanız başvurduğunuz kurumdan bahsetmeyi atlamayın. Örneğin diyelim ki Pegaso Online University’nin Türkiye’deki yetkili ofisinde eğitim danışmanı olmak için iş başvurusu yaptınız. Öyleyse İtalyan eğitim sistemi ve online eğitimin avantajları dair araştırma yapmanız ve bulduklarınızı mülakatta düzgünce ifade etmeniz önemlidir. Ne de olsa Pegaso, İtalya’nın en büyük online üniversitesi olarak bilinir.
İşi gerçekten istediğinizi ve araştırmanızı yaptığınızı göstermenin yollarından biridir bu. İşe alım uzmanları da mülakat sorularının cevaplarında söz konusu kuruma neden başvurduklarını belirten adayları daha ilgiyle takip ettiklerini belirtiyorlar.
Mülakat soruları aracılığıyla iyi bir ilk izlenim yaratmak için tek şansınız var, bunu sonuna kadar kullanın.
- Soruya soruyla karşılık vermeyin.
“Nereden başlamamı istersiniz?” gibi sorular sormaktan kesinlikle kaçınmalısınız. Bu sizin mülakata hazırlanmadığınızı ve başvurduğunuz pozisyonu ciddiye almadığını gösteren bir tutumdur. Bu nedenle kendinizden emin olun ve doğrudan mülakat sorularını cevaplayın.
- Bu formülü uygulayabilirsiniz: Bugün + Geçmiş + Gelecek
İnsan kaynakları uzmanları bu mülakat sorusuna cevap verirken bugünden başlayarak sırasıyla geçmişi ve geleceği anlatmanızı öneriyor.
Bu tür mülakat sorusuna karşılık ilk iş olarak kendinizi tanıtmaya bugünden başlayın. Yani halihazırda yaptığınız işi ve üstlendiğiniz sorumlulukları anlatın. Bunu yaparken başarılarınızdan da kısaca bahsedebilirsiniz.
Sonrasında bugünkü konumunuza nasıl geldiğinizi göstermek için geçmişinizi anlatın. Varsa önceki iş deneyimlerinizden ve eğitim hayatınızdan bahsedin. Başvurduğunuz pozisyonu ilgilendiren bilgilerin dışına çıkmamaya çalışın.
Son olarak bu tür mülakat sorularında gelecek planlarınızdan bahsedin. Kariyerinize nasıl devam etmek istediğinizi ve bu işi almanın sizin kariyer planlarınız için neden önemli olduğunu belirtin. İşe alım uzmanlarına mülakat soruları aracılığıyla söz konusu pozisyon için en uygun aday olduğunuzu hissettirmeyi atlamayın.
2. Neden Bizimle Çalışmak İstiyorsunuz?
İşe alım süreçleri sadece adaylar için değil şirketler için de meşakkatli bir süreçtir. Hem zaman hem de kaynak harcanmasını gerektirir. Bu nedenle işe alım uzmanları bir kurumu en iyi temsil edecek ve başarısına katkı sunacak çalışanları bulmak için ince eler sık dokurlar.
Bu süreçteki en önemli kriterlerden biri başvurduğunuz pozisyona ve kuruma olan ilginizdir. Çünkü şirketler başarılı olmanın sırrının mutlu ve motive çalışanlar olduğunun farkındadırlar. Bu nedenle bu soruya verdiğiniz cevap mülakatınızın seyrini değiştirebilir.
İş mülakatlarında bu mülakat sorusunu sorarlar çünkü:
- Başvurduğunuz kuruma olan ilginizi ölçer.
- Kurum kültürüyle uyum gösterip gösteremeyeceğinizi yansıtır.
- Öncelikleriniz hakkında bilgi verir.
İş görüşmesinde ve mülakat sorularında fark yaratmanızı sağlayacak bazı ipuçları:
- Araştırma yapın.
Mülakattan önce mutlaka başvurduğunuz kurumun internet sitesini ve sosyal medya hesaplarını inceleyin. Böylece şirket ile ilgili gelecek mülakat sorularına hazırlıklı olabilirsiniz ve aynı zamanda araştırmanızla doğru orantılı olarak mülakattaki özgüveniniz de artacaktır.
İnternet sitesi hem sektörü tanımanız hem de iş başvurusu yaptınız kurumun hedeflerini değerlendirmenizi sağlar. Sosyal medya hesapları aracılığıyla da olası mülakat soruları için kurumun kültürü, öne çıkardığı değerler ve nasıl tanınmak istediği gibi konularda fikir edinebilirsiniz. Bunlara ek olarak çalışanlar ve özgeçmişleri hakkında da bilgi toplayabilirsiniz. Böylece işe alınmış diğer kişilerin öne çıkan özelliklerini, yetkinliklerini ve başarılarını değerlendirebilirsiniz.
- İş ilanını gözden geçirin.
Mülakat sorularına hazırlanırken başvurduğunuz pozisyon için yayınlanmış iş ilanı çok işinize yarayabilir. Çünkü bu ilanlar aracılığıyla kurumlar kim olduklarını ve kimlerle çalışmak istediklerini paylaşırlar. Hem iş tanımını hem de kurumun ilanda kendini nasıl tanıttığını dikkatle inceleyip vereceğiniz mülakat sorularına karşı cevaplarınızı planlayın.
- Mülakat sorularını ciddiye alın ve asla geçiştirmeyin.
İşe alım süreçleri daha öncesinde de bahsettiğimiz gibi işverenler için hem zaman hem de kaynak ayrılmasını gerektiren bir süreçtir. Bu nedenle kuruma ilgi göstermeyen, başvurduğu pozisyona heyecan duymayan bir adayla karşılaşmaktan hoşlanmazlar. İlgisiz ve hazırlıksız görünmek istemiyorsanız mülakat sorularına genel geçer cümleler kurmaktan kaçının.
Mülakat sorularına akılda kalıcı ve inandırıcı cevaplar verin. Birden fazla kurumu imleyecek cümleler kurmaktansa mülakat sorusuna cevabınızı başvurduğunuz şirkete göre özelleştirin. Araştırmanızdan elde ettiğiniz bilgiler işte bu noktada çok işinize yarayacaktır.
- Hevesli olduğunuzu hissettirin.
İşe alım uzmanlarının bu mülakat sorusuna cevaben duymak isteyecekleri son şey “İyi maaş veriyorsunuz.” veya “İş ilanını gördüm ve başvurdum.” gibi donuk cevaplardır. Böylesi cümleler işe alım uzmanlarında negatif bir etki bırakır ve işe ilgi duymadığınızı düşünmelerine yol açabilir. Çünkü, bu mülakat sorusunun amacı her şeyden önce işe kabul aldığınızda işinizi severek yapıp yapmayacağını anlamaktır. Bu nedenle mülakat sorusu cevabınızda kurumun kültüründen, başarılarından, sektördeki yerinden bahsetmeyi es geçmeyin.
- Kuruma katabileceklerinizden bahsedin.
Bu mülakat sorusu sizin diğer adaylar arasında öne çıkmanızı sağlayacak önemli sorulardan biridir. Vereceğiniz cevapta kurumun size katacakları kadar sizin de kuruma katacak çok şeyiniz olduğunu belirtmelisiniz. Bu mülakat sorusunu cevaplarken işle ilgili yetkinliklerinizi, sektördeki deneyiminizi, kurum kültürüne ve önceliklerine olan uygunluğunuzu belirtebilirsiniz. Ama dikkatli olun, kuruma katabileceklerinizi anlatırken kendinizi övüyormuş gibi de görünmeyin.
3. Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?
Bu soru hem zorlayıcı olması hem de işe olan uygunluğunuzu yansıtması bakımından sık sorulan sorular arasındadır. Üstelik pozisyon ve firma fark etmeksizin iş görüşmesine çağrılan herkese sorulan temel sorulardandır.
Zayıf ve güçlü yönlerinizle ilgili sorulara vereceğiniz cevabı mutlaka iş görüşmesinden önce düşünmelisiniz. Aksi takdirde bocalayabilir ve mülakatınızın olumsuz sonuçlanmasına yol açabilirsiniz.
İş mülakatlarında bu soruyu sorarlar çünkü:
- İş tanımında belirtilen becerilere ve yetkinliğe sahip olup olmadığınızı ölçer.
- Zorlu bir soruya cevap verme becerinizi gösterir.
- Dürüstlük, öz-bilinç ve hatalardan ders çıkarma gibi kişilik özelliklerinizi yansıtır.
İş görüşmesinde bu soruya karşılık fark yaratmanızı sağlayacak bazı ipuçları:
- İş tanımını inceleyin ve pozisyonun gerekliliklerini anlayın.
Bu soruya vereceğiniz yanıtta başvurduğunuz pozisyonla ilgili güçlü ve zayıf yönlerinizi vurgulamanız beklenir. Bu nedenle yapmanız gereken ilk şey iş tanımını okuyarak sizden beklenilenleri doğru anlamaktır. Sonrasında iş tanımında bahsedilen kriterleri kendi becerilerinizden yola çıkarak “güçlü ve zayıf” olarak kategorilere ayırabilir ve bu soruya cevabınızı buna göre şekillendirebilirsiniz.
- “Zayıf yönüm yok” cevabını asla vermeyin.
Böylesi bir soruya cevap işe alım uzmanlarının mükemmeliyetçi olduğunuzu düşünerek sizi takdir etmelerini sağlar diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Tam tersine ya kendinizi tanımadığınızı ya da bunları paylaşmaya istekli olmadığınızı düşünürler. Bu nedenle bu soruyu cevapsız bırakmamalısınız.
- Deneyimlerinizden ve çözüm planlarınızdan bahsedin.
Güçlü bulduğunuz bir özelliğinizi belirtirken mutlaka bunu bir deneyiminizi paylaşarak besleyin. Örneğin, problem çözmede iyi olduğunuzu düşünüyorsanız daha önceki iş tecrübelerinde karşılaştığınız bir sorunu nasıl çözdüğünüzü ve sizin bu süreçteki rolünüzü anlatın.
Zayıf bulduğunuz bir özelliğinizi anlatırken mutlaka bu yanınızı güçlendirmeye yönelik neler yaptığınızdan da bahsedin. Örneğin, teknik bir konuda sorun yaşıyorsanız bunu çözmek için almayı planladığınız kurslar olduğunu belirtebilirsiniz.
- Dikkatlı olun, açık vermeyin.
Bu soruyu cevaplarken dürüst olmalısınız ancak bazı konular işe alım uzmanlarında negatif bir etki yaratabilir. Örneğin uykuda kalmak, ayrıntıları gözden kaçırmak, takım çalışmasına uyumlu olmamak veya teslim tarihlerini yetiştirememek gibi konular size avantajdan çok dezavantaj getirebilir.