Pandemi ile birlikte günümüzün en büyük ezberlerinden biri yıkılmaya başladı.
Ev ve işyeri arasındaki ayrım giderek silikleşiyor!
Dünyanın en büyük şirketlerinden tutun da mahallemizdeki bakkala kadar her işletme dijitale taşınıyor ve haliyle pek çok çalışanın da işyerine olan bağımlılığı azalıyor.
Bu durum evden çalışmanın pandemiden sonra da aramızda olacağını ve yeni normalin vazgeçilmez bir parçası olacağını gösteriyor.
Hatta şimdiden kalıcı uzaktan çalışmaya geçtiğini açıklayan pek çok şirket var ve sayıları da giderek artıyor.
Evden çalışma modeline geçiş, çalışanların sağlık ve mutluluğu için hayati önemde olan iş yaşam dengesinin önemini gözler önünde seriyor. Peki, evden çalışma ve pandemi koşulları iş yaşam dengesini nasıl etkiliyor? Evden çalışırken iş ve özel hayat dengesi nasıl sağlanabilir?
İşte bu yazımızda iş yaşam dengesini sağlamanıza yarayacak altın niteliğinde 9 tavsiyemiz var:
- Önceliklerinizi belirleyin.
- Başı sonu belli olan bir program yapın ve ona uyun.
- Güne enerjik başlayın ve hemen işe koşmayın.
- Evinizde bir çalışma alanı oluşturun.
- Molalar vermeyi atlamayın.
- Hareket edin ve sağlıklı beslenin.
- Entelektüel, duygusal ve ruhsal alanlarda da kendinize vakit ayırın.
- Bugünün işini bugün, yarının işini yarın yapın.
- Uyku düzeninizi oturtun.
Evden çalışırken özel yaşamımla işimi dengelemekte zorlanıyorum, diyenleri ve iş yaşam dengesi sağlamak isteyenleri hemen yazımıza alalım!
Pandemide İş Yaşam Dengesi Nasıl Sağlanır?
Uzaktan çalışmak, her şeyden önce trafikte geçirilen sonsuz zamanlara çare olması bakımından günümüzün en büyük buluşlarından biri olabilir!
Sunduğu esneklik sayesinde de iş özel yaşam dengenizi sağlamayı mümkün kılar.
Ancak bu durum sadece hayatının kontrolünü elinde tutmayı bilen ve kendi dengesini kendi kuranlar için geçerlidir!
Aksi takdirde tüm hayatınızı eve sıkışmış ve işten başını kaldıramayan bir vaziyette geçirmeye mahkum olabilirsiniz!
İş yaşam dengesi üzerine kitaplar yazan Nigel Marsh’ın da dediği gibi:
- “Siz kendi hayatınızın kontrolünü elinize almazsanız başkaları bunu sizin için yapar. Ve onların sunduğu ideal iş yaşam dengesini beğenmeyebilirsiniz.”
Aşağıda iş yaşam dengenizi nasıl sağlayabileceğinizin cevabı olan 9 tavsiye var.
Hadi, şimdi kendi ideallerinizi belirleme zamanı!
1) İş Yaşam Dengesi İçin Önceliklerinizi belirleyin.
Yakın ilişkiler geliştirmek, ilgili bir ebeveyn olmak, sıkı bir dost olmak, iyi bir çalışan olmak, ikinci bir üniversite okumak, fit kalmak, sağlıklı beslenmek, yatırım yapmak, gündemi takip etmek…
Bu liste uzar da gider… Özellikle herkese ve her şeye yetişmeye çalışan biriyseniz eminiz ki ekleyeceğiniz sayfalar dolusu madde vardır.
Ama unutmamanız gereken bir şey var:
- İş yaşam dengesinin temelinde siz ve öncelikleriniz varsınız.
Herkese ve her şeye yetişmeye çalışmak enerjinizi tüketebilir ve işiniz başta olmak üzere hayatın her alanındaki veriminizi azaltabilir.
Bu nedenle size tavsiyemiz oturun ve iş yaşam dengesi için önceliklerinizi belirleyin.
Bu kesinlikle yapmayı arzuladığınız aktivitelerden vazgeçmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Aksine gerçekçi hedefler belirlemenin ve böylece yapmak istediğiniz her şeye zaman ayırmanın önemini vurgulamak istiyoruz.
2) Başı sonu belli olan bir program yapın ve ona uyun.
Esnek çalışmaya başladığınızda ve istediğiniz yerden çalışma özgürlüğünüz olduğunda her ihtiyaç olduğunda ulaşılabilir ve online olmak zorunda olduğunuzu hissedebilirsiniz.
İş yaşam dengenizi sağlamaya çalışırken kendinize ayırdığınız vaktin bölünmesi kaygı seviyenizin artmasına ve bunalmanıza neden olabilir.
Bunu önlemek için makul bir çalışma planı oluşturmalısınız. Böylece hem birlikte çalıştığınız ekibiniz size ne zaman ulaşabileceğini bilir hem de siz büyük bir zihinsel ve fiziksel yükten kurtulmuş olursunuz.
→ Zaman yönetimi konusunda kafanız karışıksa size harika önerilerimiz var: Hayat Kurtaran Zaman Yönerimi Sistemi – Pomodoro Tekniği ve Verimli Çalışma Teknikleri.
3) Güne enerjik başlayın ve hemen işe koşmayın.
Evden çalışırken sağlıklı bir iş yaşam dengesi kurmak istiyorsanız işte yapmamanız gereken ilk şey:
- Gözünüzü açtığınız gibi gelen bildirimleri ve mailleri kontrol etmeye koyulmak
Tabii ki telefonunuzu kontrol edebilir ve sosyal medya hesaplarınızda gezinebilirsiniz. Ancak unutmayın, iş bekleyebilir. Tüm gün zaten işinizin başında olacaksınız.
Bunun yerine güne iş yaşam dengesi için sevdiğiniz şeyleri yaparak enerjik bir başlangıç yapabilirsiniz. Örneğin:
- Güne zinde ve mutlu bir başlangıç için 10-15 dakikalık sabah yogası yapmanızı önerebiliriz.
- Gününüzü kalanını evde geçirecekseniz sabah yogası yerine yürüyüşe çıkmayı da tercih edebilirsiniz.
- Daha klasik ama enerjik bir başlangıç için kahve ve müzik/poscast ikilisini de düşünebilirsiniz.
4) Evinizde bir çalışma alanı oluşturun.
Evinizin her alanını bir ofise dönüştürdüğünüzde iş yaşam dengesini sağlamak sandığınızdan çok daha zor olabilir.
Sabah zorlu bir projeyi tamamlamaya çalıştığınız koltuk akşam olduğunda dinlenmek ve en sevdiğiniz diziyi izlemek için eskisi kadar cezbedici görünmeyebilir.
Fiziksel sınırlarınızı çizip evinizin bir köşesini çalışma alanı olarak belirlediğinizde ise koltuğunuz yeniden rahatlatıcı bir işlev kazanabilir.
Üstelik çalışma alanı yaratmanız olası dikkat dağıtıcı etkenleri de minimuma indirmenizi kolaylaştırır ve böylece veriminizi arttırarak masa başında geçirmeniz gereken süreyi azaltır.
5) Molalar vermeyi atlamayın.
Yaptığınız mesleğin koca bir yığına dönüşerek özel yaşamınızı içermesini engellemek iş ve özel yaşam dengesinin temelindeki esas mantıktır.
Evden çalışmaya başladığınızda muğlaklaşan sınırlar işinizin koca bir yığına dönüşmesini teşvik edebilir. Böylesi bir durumda molalar vermek ve kendinize zaman ayırmak iyi bir iş yaşam dengesi çözümü olabilir.
Ayrıca normal bir ofis gününde yapacağınız gibi evde de mutlaka uzun bir öğlen arası vermelisiniz. Bu molada sürekli dışarıdan yemek istemek yerine arada kendi yemeğinizi yapmanız iyi bir dinlenme yöntemi olabilir.
6) Hareket edin ve sağlıklı beslenin.
Ofiste çalışan birine kıyasla evden çalışanlar hareketsizlikten kaynaklı sorunlar yaşayabilirler. Üstelik yakınlarda her an ulaşılabilecek bir buzdolabının olması da bedensel sağlığı olumsuz etkileyebilir.
Fiziksel bir alan oluşturmak bu nedenle evden çalışanlar için oldukça önemlidir. İşinizden azaltıp özel yaşamınıza ayırdığınız saatlerde mutlaka bedensel sağlığınızı olumlu etkileyecek uğraşlar edinin.
Yürüyüşe çıkmak, spor salonuna yazılmak, evde yoga yapmak vb. aktiviteler iş yaşam dengenizi sağlamada fiziksel alanınızı arttırdığı için oldukça etkilidir.
Aman dikkat, denge meselesinde dengeli bir yaklaşım geliştirmeyi atlamayın!
- İşinize ayırdığınız vakti azaltmadan ailenizle daha fazla vakit geçirmeye çalışırsanız bu durum iş yaşam dengesini sağlamak değildir, sadece ailenize daha fazla zaman ayırmaktır. Eğer dengeli bir yaklaşım geliştirmek istiyorsanız özel yaşamınızı ciddiye almalısınız.
Ayrıca karantinada evde yapılabilecek aktiviteler ile ilgili yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.
7) Entelektüel, duygusal ve ruhsal alanlarda da kendinize vakit ayırın.
Sadece fiziksel olarak değil entelektüel, duygusal ve ruhsal alanlarda da bedeninizin harekete ihtiyacı vardır.
Kişisel gelişiminize zaman ayırmanızı ve ruhunuzu besleyecek meditasyon gibi aktiviteleri rutininizin bir parçası haline getirmenizi tavsiye ederiz.
Bir de bol bol gülümsemeyi ve sosyalleşmeyi atlamayın!
Hem pandemi hem de uzaktan çalışmak sizi yalnızlaştırmış olabilir. Sevdiklerinize daha çok zaman ayırarak ve yeni insanlarla tanışarak duygusal dünyanızı onarabilirsiniz.
Üstelik gülümsenin stres hormonunu azalttığını, bağışıklık sistemini desteklediğini ve kan akışını düzenlediğini belirten çalışmalar var. Bunlar sizce de gülümsemeyi ciddiye almanız için yeterli sebepler değil mi?
Bunun yanında online eğitimin avantajlarına da göz atabilirsiniz.
8) Bugünün işini bugün, yarının işini yarın yapın.
İşlerinizi sürekli erteleyerek veya bir oturuşta haftanın işlerini yapmaya çalışarak hayatı kaçırmayın.
Unutmayın, iş yaşam dengesini sağlamak tek günde yapılamayacağı gibi seneler de gerektirmez. Bu nedenle önceliklerinizi belirlediğiniz bir rutin oluşturarak gün içinde hem işinize hem de özel hayatınıza gerekli vakti ayırmanızı öneririz.
9) Uyku düzeninizi oturtun.
Eğer iş yaşam dengenizi sağlamaya kararlıysanız sağlıklı bir yaşam döngüsü oluşturmanız şarttır. Beslenmeniz, hareketliliğiniz, içtiğiniz su miktarı ve tabii ki uyku düzeniniz bu döngünün vazgeçilmezleri arasında.
Uykunuzu düzenlemenin sağlığınıza ve yaşamınıza pek çok katkısı olduğu tabii ki bir sır değil. Böylesi aşikar ve herkesin aklına gelebilecek bir maddeyi neden eklediğimizi merak ediyor olabilirsiniz.
Çünkü hepimiz aslında sağlıklı bir yaşamın sırlarını az çok biliriz. Asıl marifet ise bilgiyi pratikle harmanlamaktır. Bu nedenle mutlaka ama mutlaka uyku düzeninizi dert edinmeniz gerektiğini yeniden hatırlatmak istedik.
İş Yaşam Dengenizi Pegaso Online University ile Paylaşmayı Unutmayın!
İtalya’nın en büyük online üniversitesi Pegaso Online University’nin hem çalışıp hem de okuyan pek çok öğrencisinin ortak derdiydi evden çalışırken iş yaşam dengesini gözetmek.
İşte bu yazıda hem öğrencilerimizin hem de Pegaso’yu henüz duymayanların işini kolaylaştırabilecek birkaç tavsiyede bulunduk.
Bazen yaşadığımız sorunların aynısını yaşayan pek çok insanın olduğunu ve çözüme giden yolun da dertleşmek kadar yakın olduğunu unutabiliriz. Bunu aşmak için siz de deneyimlerinizi mutlaka bizimle paylaşın. Çünkü biliyoruz, konuştukça ve paylaştıkça iyileşiyoruz!