Özgeçmiş (CV) Nasıl Hazırlanır?

Modern iş dünyasında fark yaratmanız için özgeçmiş, en etkili silahınızdır.  İnsan kaynakları uzmanının sizi, tanımadan fark etmesini sağlamak için özgeçmişinizi öncelikle düzgün bir planlamayla; ardından da donanımlar ile donatmak sizi birçok adayın önüne taşır. Peki, sizin fark yaratmanızı ve işe alım sürecinde ön plana çıkmanızı sağlayacak özgeçmiş nasıl yazılır?

 

Özgeçmiş (CV) Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

CV hazırlarken yeni mezun olsanız dahi iş deneyimi alanını doldurmanız oldukça önemlidir. Öğrenci olsanız dahi part-time bir işte çalışmak, CV belgenizin dolu gözükmesini ve insan kaynakları uzmanının sizi bir adım öne çıkarmasını sağlar. Staj zorunluluğu olan bölümlerde, CV belgesine staj yapılan yer mutlaka eklenmelidir. Özellikle staj zorunluluğunun olmadığı bölümlerde; okul kulüplerine katılmak, gönüllü organizasyonlarda yer almak, alanla ilgili çalışmalarda bulunmak mülakatlarda dahi sizin için faydalı olur.

İş başvurularına giderken doldurduğunuz özgeçmişinizdeki verilerin somut olmasına dikkat etmelisiniz. Başarılarınızı ve deneyimlerinizi karşı tarafa en hızlı şekilde ulaştırmanın yolu sayılardan geçer. Eğitim aldığınız saatlerin sayısı, staj yaptığınız saatler, kendi alanınızla ilgili başarılarınızı sayılarla belirterek etkin bir iletişimin oluşmasını sağlarsınız.

Özgeçmişte en önemli noktalardan biri de yazım kurallarına ve noktalama işaretlerine gösterilen özendir. İmlaya ve noktalamaya dikkat ederek özgeçmişinizi bir adım daha öne çıkartabilirsiniz.

 

Özgeçmiş Oluşturma Aşamaları Nelerdir?

Kişisel Bilgiler

  • Öncelikli olarak kişisel bilgileriniz mutlaka özgeçmişinizde bulunmalı. İsim, soy isim, doğum yılı, erkekler için askerlik durumu, medeni durum, doğum yeri gibi temel bilgilerin yanı sıra başvuruda bulunduğunuz alanın gerekliliklerini de mutlaka eklemelisiniz. Örneğin; seyahat etmeniz gereken bir işe başvuruyorsanız seyahat engelinizin olup olmadığını mutlaka CV’nizde belirtmelisiniz. 
  • Kişisel bilgilerin yanında iletişim bilgileriniz de muhakkak bulunmalıdır. Cep veya ev telefonu numaranız, e-posta adresiniz, ikametgah adresiniz açık bir dille CV’nin ilgili alanına aktarılmalıdır.

İş Deneyimi

  • Güncelden eskiye doğru iş ve staj deneyimlerinizi CV’nizde sıralamanız ise oldukça önemlidir. En ufak iş deneyiminizi dahi özgeçmişinize eklemelisiniz. Sorumluluklarınızı, çalıştığınız firmaya veya okula kattığınız değerleri, başarılarınızı net bir dille belirtmelisiniz.

Eğitim Bilgileri

  • Son mezun olduğunuz okuldan ilkokulunuza kadar eğitim bilgilerinizi, başlangıç ve bitiş tarihleriyle CV’nize eklemelisiniz. Not ortalamalarınız yüksekse bu sayıları ve okullarda kazandığınız başarıları da eklemelisiniz.
  • Aldığınız kurslar ve sertifikalar ile özgeçmişinizi taçlandırmalısınız. Katıldığınız eğitimler ve bu eğitimler aldığınız katılım belgeleri ile sertifikalar CV’nizin zengin gözükmesini sağlar. Online eğitim ve sonrasında kazanılan sertifikaları da mutlaka özgeçmişinize eklemelisiniz. Katıldığınız eğitimler sizi birçok rakibinizin önüne geçirirken özgeçmişinizin dolu gözükmesini sağlar.
  • Okuduğunuz okulda katıldığınız bir topluluk, kulüp veya dernek varsa bunları belirtebilirsiniz. Okul dışında katıldığınız organizasyonları, sivil toplum kuruluşlarını veya projeleri de ekleyerek özgeçmişinizi güçlendirebilirsiniz. Bulunduğunuz pozisyonları da ekleyerek aktifliğinizi CV’nizde ortaya koymuş olursunuz.

Yabancı Diller

  • Günümüzde sizi insan kaynaklarının önündeki başvurularda ilk sıraya koyacak en değerli yeti ise yabancı dildir. Yabancı dil bilgilerinizi, okuma ve yazma seviyelerini ayrı ayrı belirterek CV’nize eklemelisiniz. Yabancı dil seviyenizi belirten sertifikaları ve tamamladığınız kursları da yazmalısınız.

Beceri & Yetkinlikler

  • Dijitalleşen dünyanın olmazsa olmazlarından olan bilgisayar becerilerini de özgeçmişinize eklemeniz önemlidir. Office programlarının her birini, bildiğiniz seviyeye göre belirterek CV’nize aktarmalısınız.

İlgi Alanları & Hobiler

  • İlgi alanlarınızı ve hobilerinizi de ekleyerek insan kaynakları uzmanının sizin hakkınızda bilgi sahibi olmasını sağlayabilirsiniz. Fakat hobilerinizi eklerken klasikleşmiş aktivitelerden bahsetmemelisiniz. Örneğin; kitap okumak, film izlemek gibi klişe kalıplardan kaçınmalısınız.

Referanslar

  • Son olarak özgeçmişinizin en sonuna referanslarınızı ve kariyer hedeflerinizi ekleyerek noktayı koyabilirsiniz. Referans gösterdiğiniz kişilerin iletişim bilgilerini açık şekilde belirtmelisiniz.

 

Özgeçmiş Hazırlarken Nelerden Kaçınmalısınız?

  • Özgeçmişinizde çok uzun ve karmaşık cümleler kurmaktan uzak durun.
  • Adres veya iletişim bilgilerinde eksiklik olmamasına özen gösterin.
  • Maaş olarak ne beklediğinize asla yer vermeyin.
  • Seçtiğiniz fotoğrafın resmi kurumlarda yer alabilecek düzeyde bir fotoğraf olmasına dikkat edin. Ciddiyetsiz bir fotoğraf seçmek sizi ilk adımda geriye düşürebilir.
  • İş deneyimlerini ve okul bilgilerini girerken mutlaka son kurumdan ilk kuruma doğru olan ters kronolojik sırayı takip etmelisiniz.
  • Özgeçmiş başlığında “CV, Özgeçmiş” gibi kelimeler kullanmamalı ve giriş kısmında doğrudan kişisel bilgilerden bahsetmemelisiniz.
  • Altı çizili ve koyu renkli cümleler kullanmamalı; tekdüze yazı stili ile yazmalısınız. 
  • Yazım kurallarına ve imla kurallarına mutlaka dikkat etmelisiniz.

 

Özgeçmiş Hazırlarken Sizi Başkalarından Ayıracak Özellikler

İşe alım sürecinde sizi, rakiplerinizden daha ileriye taşımak için kazanmanız gereken bazı yetiler vardır. Yüksek lisans yapmak ve yabancı dil bilmek bu yetiler arasında ön plana çıkar. Eğer bu konuda öne çıkmak istiyorsanız, Pegaso online eğitim fırsatlarından yararlanabilir; kendinizi geliştirirken özgeçmişinize de katkıda bulunabilirsiniz. 

Dijital dünyanın tüm getirilerinden faydalanan Pegaso, İtalya’nın en prestijli online eğitim üniversiteleri arasında zirvede yer alır. Hak ettiği bu yerde her geçen gün eğitim imkanlarını geliştirerek öğrencilerine verimli bir süreç sunan Pegaso, online eğitim fırsatlarıyla kariyerinize yeni bir yön vermenizi sağlar. Alanında uzman eğitmen kadrosunun dünyanın her yerinde ders verebilmesine imkan tanıyan üniversite, rutin hayatınızdan uzaklaşmadan kendinizi geliştirmenize yardımcı oluyor. Telefondan, tabletten, bilgisayardan takip edebileceğiniz dersleri daha sonradan yeniden izleyerek pekiştirebilirsiniz. Devam zorunluluğunun ve belirli saatlerin kısıtlayıcılığından uzak, konforlu bir eğitim süreci geçirmenize yardımcı olan Pegaso sayesinde özgeçmişinize ekleyeceğiniz donanımlar, sizi işe alım sürecinde ön plana taşır.

Dil gelişiminde deneyimli öğretmenlerin yer aldığı, İtalyanca Kursları ve İngilizce Kursları ile farklı diller öğrenebileceğiniz Pegaso, yabancı dil konusunda ilerlemenize yardımcı olur. Tezli ve tezsiz olmak üzere sunulan yüksek lisans programları, kariyerinizden ödün vermeden kendinize yepyeni bir cephe açmanızı sağlar. Farklı alanlarda uzmanlaşarak donanımlı bir yapı kazanır, böylece özgeçmişinize olumlu katkılar ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda ikinci bir üniversite okumak için de size birçok fırsat sunan Pegaso, kendinizi çok yönlü geliştirmenize yardımcı olur.