Pomodoro tekniğini uygulamadan yapmanız gereken işler birikiyor ama siz bir türlü gerekli motivasyonu sağlayamıyor ve odaklanma sorunları mı yaşıyorsunuz?
Kendinizi hep işleri son günde yapar halde mi buluyorsunuz?
Verimli ders çalışma, odaklanma problemleri ve zaman yönetimi hakkında öncü ders çalışma tekniklerinden olan pomodoro tekniğini daha önce duymuş muydunuz?
Verimli ders çalışma, zaman yönetimi ve odaklanma problemleri yaşayan pek çok insan var.
Peki, bir domatesin verimli çalışma, zaman yönetimi ve odaklanma problemlerinde en büyük yardımcınız olacağını söylesek ne düşünürdünüz?
Kulağa biraz garip gelebilir ama Francesco Cirillo bir domatesten yola çıkarak bulduğu pomodoro tekniği (domatesin İtalyancası) ile sadece kendisinin değil odaklanma problemi yaşayan çoğu insanın derdine deva oldu.
Eğer zaman yönetimi, etkili ders çalışma teknikleri, iş hayatında verimliliği artırma ve konsantrasyon yöntemleri arayışındaysanız zamanınızı daha değerli geçirmenin en iyi yollarından olan pomodoro tekniği tam da aradığınız şey olabilir.
Bu yazıda, aşağıdaki soruları detaylı bir şekilde sizin için cevapladık:
- Pomodoro Nedir? Ne Anlama Gelir?
- Pomodoro Tekniği Nedir?
- 5 aşamada Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır?
- Pomodoro Tekniğinin Faydaları Nelerdir?
Pomodoro Nedir? Ne Anlama Gelir?
Pomodoro tekniği, 20. Yüzyılın sonlarına doğru İtalya’nın başkenti Roma’da üniversite öğrencisi olan Francesco Cirillo tarafından geliştirildi.
O dönem Francesco Cirillo çalışılması gereken dersler ve bitirilmesi beklenen ödevler arasında sıkışan bir işletme bölümü öğrencisiydi. Sürekli çalışmasına rağmen istediği verimi alamıyor ve işlerine yetişemiyordu. Sonunda kendine meydan okumaya karar verdi: Yalnızca 10 dakika boyunca dikkati dağılmadan çalışmalıydı.
Bu meydan okuması için bir sayaç arayan Francesco Cirillo mutfakta gözüne çarpan domates şeklindeki zamanlayıcıyı kullanmaya başladı. Zamanla hedeflediği 10 dakika 25 dakikaya kadar çıktı. İşte böylece verimli ders çalışmanın en iyi ve en çok bilinen tekniklerinden biri olan pomodoro tekniği doğmuş oldu.
Zamanı kısa parçalara ayırma ve bu süreçte kesintileri en aza indirme yöntemi olan pomodoro tekniği, Cirillo’nun yalnızca okul hayatını değil profesyonel yaşamını da oldukça etkiledi. Çalıştığı kurumlarda da tekniğin kullanılmasını sağladı ve böylece iş arkadaşlarının verimliliğindeki artışı yakından gözlemleme fırsatı yakaladı. Bunun için ihtiyaç olan tek şey pomodoro zamanlayıcısıydı.
Hayatını değiştiren tekniğin daha fazla insana ulaşması için bir de kitap yazdı. Tekniğin mucidinin ağzından dinlemek isterseniz Türkçeye de çevrilen Pomodoro Tekniği-Hayat Kurtaran Zaman Yönetimi Sistemi isimli kitabı okumanızı tavsiye ederiz.
Pomodoro Tekniği Nedir?
Pomodoro tekniği, verimliliğinizi ve odaklanma sürenizi artırmanıza yardımcı olan bir zaman yönetimi tekniğidir. Temel prensibi şudur: Pomodoro sayacının yardımı ile Zamanı böl ve yönet!
Parkinson yasasına göre bir iş her zaman onun için belirlenen süre kadar uzar. Yani eğer bir projeyi tamamlamak için size 1 ay süre verilmişse siz o projeyi muhtemelen 1 ayda anca yaparsınız, hatta belki de son güne bırakırsınız. Bu durumda zaman sizi yönetir, siz zamanı değil.
İşte pomodoro tekniği size zaman yönetiminin ustası olmanın yolunu gösteren tekniklerden biridir. Zaman 25 dakikalık çalışma ve 5 dakikalık mola olmak üzere kısa parçalara ayrılır. Amaç sizde aciliyet hissi yaratmak ve elinizdeki işi zamana yaymadan hak ettiği sürede tamamlamanızı sağlamaktır.
Toplamda 30 dakikaya denk gelen bu zaman dilimi bir pomodoro olarak adlandırılır. Günde kaç pomodoro yapmanın ideal olduğuna yönelik farklı yaklaşımlar var. Başlangıç için 6-12 pomodoroyu tamamlamanızı öneririz. Zamanla günde 16 pomodoroya kadar çıkabilirsiniz.
Zamanın ustası olmak için fazla basit bir yöntem değil mi? Zaten pomodoro tekniğini bu kadar etkili yapan şeylerden biri de kolaylığıdır. Bu teknikte basitlik esastır. Sahip olacağınız bir pomodoro zamanlayıcısı ya da sayacı ile siz de bu teknikten yarar sağlayabilirsiniz.
5 Aşamada Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır?
Kaleminizi ve kağıdınızı alın (bilgisayarınızı da kullanabilirsiniz tabii), planınızı yapın ve 25 dakikalık pomodoro sayacını kurun. Artık başlamaya hazırsınız!
Unutmayın, en yüksek verimi almak istiyorsanız Pomodoro tekniğinin 5 aşamasını da atlamadan ve eksiksiz bir şekilde uygulamanız gerekiyor:
1) Kendinize bir görev seçin.
Pomodoro tekniğinin ilk aşaması hangi konuda çalışacağınıza karar vermektir. Bunun öncesinde bir yapılacaklar listesi oluşturmanızı kesinlikle öneririz. Belki de ilk pomodoronuza aylık veya haftalık yapılacaklar listesi oluşturmakla başlayabilirsiniz.
2) 25 dakikalık zamanlayıcıyı kurun.
Pomodoro tekniği için olmazsa olmazlardan biri zamanlayıcıdır. Pomodoro zamanlayıcısı ile çalışmak aciliyet hissinin yaratılmasında oldukça etkilidir. Pomodoro zamanlayıcınız dijital veya manuel olabilir. Hatta pomodoro tekniğine özel tasarlanmış uygulamalara da göz atmanızı öneririz.
3) Odaklanın ve zamanlayıcıyı başlatın.
Pomodoro zamanlayıcısını kurduktan sonra dikkatinizi dağıtabilecek her şeyden uzaklaşın. Unutmayın pomodoro sayacını başlattıktan sonraki 25 dakikada sadece seçtiğiniz işe odaklanmanız gerekiyor.
4) 5 dakikalık mola verin.
Bu molalar opsiyonel değildir, mutlaka mola vermeniz gerekir. Bu molada çalıştığınız masadan ve konudan uzaklaşmaya çalışın. Örneğin kahve içebilir, müzik dinleyebilir, telefonunuza bakabilir veya arkadaşlarınızla konuşabilirsiniz. Unutmayın, odaklanabilmeniz için molayı 5 dakikadan uzun tutmamanız öneriliyor.
5) Tekrar edin ve uzun mola verin.
Bu adıma geçtiğinizde 30 dakikadan oluşan ilk pomodoronuz bitmiş olacak. Önceki adımları tekrar ederek yeni bir pomodoroya başlayabilirsiniz.
Dördüncü pomodoroyu bitirdiğinizde 15-30 dakikalık mola verin. Yorgunluk durumunuza göre daha öncesinde de uzun mola verebilirsiniz. Bu molada zihninizi boşaltın ve yeni bir sete hazırlanın.
Pomodoro Tekniğinin Altın Kuralları Nelerdir?
Yukarıdaki 5 aşamayı takip etmenin yanı sıra aşağıdaki pomodoro tekniğinin altın kurallarını da mutlaka dikkate alın:
Karmaşık işleri parçalara ayırarak çalışın.
Eğer bir işi bitirmek 4 pomodorodan fazla vaktinizi alacaksa bu işi daha küçük parçalara ayırın. Bu sayede hem sıkılmazsınız hem de gelişiminizi daha rahat takip edebilirsiniz.
Küçük işleri birleştirin.
Çok vakit almayan işleri tek pomodoroda birleştirebilirsiniz. Mesela; maillerinizi kontrol etmek, faturaları ödemek ve İtalyan eğitim sistemi hakkında blog yazıları okumak tek bir pomodoroda yapacaklarınızı oluşturabilir.
Pomodoro bir kere başladı mı mutlaka bitmeli!
Pomodoro tam odak çalışmanız gereken bir zaman dilimidir ve bölünmemesi gerekir. İşleriniz bitse bile 25 dakikayı tamamlamalısınız. Artan süreyi yaptıklarınızı kontrol ederek, gündeme göz gezdirerek vb. şekillerde değerlendirebilirsiniz.
Gelen mesajlar, aramalar ve mailleri not edip pomodoronuz bittikten sonra cevap vermelisiniz. Eğer önünü alamadığınız bir kesinti yaşadıysanız, 5 dakikalık mola verip yeniden başlayabilirsiniz. Ayrıca, bu kesintilerin kaynağını tespit edip (sizden kaynaklı veya dışardan gelen) not ederseniz bunlarla baş etmeniz ve veriminizi artırmanız çok daha kolay olacaktır.
Pomodoro Tekniğinin Faydaları Nelerdir?
Gelin biraz da pomodoro tekniğinin size sağlayacağı avantajlardan bahsedelim:
Bir işe başlamanızı kolaylaştırır
Bir işi ertelememiz her zaman doğrudan dikkat dağınıklığı ile ilgili olmayabilir. Zaman zaman çok büyük sorumlulukların altına girdiğimiz olur ve gözümüz korkar. Böyle anlarda nereden başlayacağımızı bilemediğimizden o işi erteler dururuz.
Peki, bu işi oturup bir kerede bitirmektense parça parça yapmak kulağa nasıl geliyor? Mesela günde sadece 25 dakika bu karmaşık işe vakit ayırabilirsiniz. İşte pomodoro tekniği kısa zamanda daha küçük işler yapmaya odaklanmanızı sağlar ve bu sayede gözünüzde büyüyen işlere başlamanız daha kolay hale gelebilir. Aynı zamanda pomodoro tekniği ile ders çalışma başarılı sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.
Yapacağınız işin niteliğini geliştirir
Bazen sabah masaya otururuz akşam kalkarız. Geçen bunca zamanda ne yaptığımız sorulduğunda ise cevaplamakta zorlanabiliriz.
Pomodoro tekniği sayesinde çok daha kısa sürede elle tutulur sonuçlar almamız mümkün. Teknik sadece seçtiğimiz işe odaklanmamıza dayandığı için işimizin niteliğinin geliştirilmesinde de etkili. Aynı zamanda pomodoro tekniği ile ders çalışma verimli çalışma yapmanıza katkı sağlar.
Zamanın değerini anlamanızı sağlar
Zaman anlamı kendinden menkul bir kavram gibi dursa da aslında oldukça soyuttur ve kişilerin algılarına göre şekillenir. Bazen göz açıp kapayana kadar geçen bir süre başka bir gün size aylar sürmüş gibi gelebilir.
Kısa ve odaklanılmış 25 dakikalık sürelerde çalışmaya başladığınızda ise zaman daha somut bir anlam kazanır. Pomodoro sayacıya hem emeğinizi hem de yaptığınız işin gerektirdiği süreyi daha etkili bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Ayrıca pomodoro tekniği ile ders çalışma çocuklarınız için de oldukça verimli olacak bir ders çalışma tekniğidir.
Zamana karşı değil zamanla birlikte çalışmayı öğretir
Kısa sürede daha az işi bitirmeye odaklandığınızda zaman boşa geçip giden dakikalardansa tamamlanmış görevler üzerinden değerlendirilir. Yani kaygı ile belirlenen negatif bir anlamın yerini üretkenlik ile ölçülen pozitif bir anlam almıştır. Böylece zaman size karşı değil sizin yararınıza işleyen bir şeye dönüşür.
Mükemmeliyettense istikrarı ön plana çıkarır
Bir hedef belirlersiniz ve her pomodoroda sonuca bir adım daha yaklaşırsınız. Böylece sizi hedefinize götüren asıl şey istikrardır. İşte tekniği böylesi çekici hale getiren şey de budur. Çünkü başarıya giden yolda emek, odaklanma ve plan esastır. Pomodoro tekniği ile ders çalışmanın sizleri ve yakınlarınızı başarıya götüreceğinden hiçbir şüpheniz olmasın.
Daha fazla ertelemeyin!
Bir domatesin zaman yönetimi, verimli çalışma ve odaklanma problemlerinde nelere kadir olduğunu gördünüz. Hadi daha fazla ertelemeyin. Planınızı yapın, pomodoro zamanlayıcısını kurun ve pomodoro tekniğinin faydalarını deneyerek keşfedin.
Pegaso Online University’nin eğitim ve sınav dönemi için pomodoro tekniğini özellikle tavsiye ediyoruz. Derslerinize çalışırken pomodoro tekniğini deneyip, deneyimlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın