Verimli Çalışma Teknikleri Nelerdir?

Lise ve üniversite öğrencilerinden, özel sektör ve kamuda çalışanlara kadar herkesin çok rahatsız olduğu durumlardan biri kuşkusuz çalışma sırasında yeterli verim alamamaktır. Dış unsurlardan ya da odaklanma probleminden dolayı çalışırken verim düşüklüğü yaşayabilirsiniz. Çalışmalarda kalitenin artmasını sağlamak adına verimli çalışma teknikleri öğrenilmeli ve uygulanmalıdır. 

Siz elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışırken yaşadığınız verim düşüklüğü moral bozukluğuna ve ortaya koyulan işin verimli çalışma teknikleri dışında kalmasına neden olabilir. Bu durumda yapmanız gereken ilk şey, verim düşüklüğüne neden olan problemi bulmak ve çalışma yönünde gelişim sağlamak üzerine olmalıdır. Onunla yüzleşmeli ve verimli çalışma teknikleri ile çözüm yolları aramalısınız. Daha sonra da verimli çalışmak için gereken diğer etkenleri sıralamalısınız.

Daha verimli çalışabilmeyi başarmak için; 

  • Varsa odaklanma problemlerinizi çözmeli,
  • Verimli çalışma ortamı oluşturmalı,
  • İş hayatında sorumluluk almaktan kaçınmamalı ve kendinizi geliştirmeye devam etmeli,
  • İstediğiniz alanda eğitim gördüğünüzden veya yaptığınız işi sevdiğinizden emin olmalısınız.

Şimdi yazımızın devamında verimli çalışmak adına önerilen tekniklerden bahsedeceğiz.

 

Verimli Çalışmak İçin Odaklanma Problemi ile Nasıl Baş Edilir?

Verim düşüklüğüne neden olan durumlardan en önemli olanı odaklanma problemidir. Verimli çalışabilmek için odaklanma problemi ile baş etmenin çözüm yollarını listeledik:

  • Uykunuzu düzene koyun. Yetişkin bireyin günlük 7-8 saat uykuya ihtiyacı vardır.
  • Düzenli ve sağlıklı beslenin.
  • Çalışırken kısa molalar verin. 
  • Çalıştığınız masayı düzenli tutmaya özen gösterin. Dağınık bir ortam odak seviyenizi artırmanızda sıkıntı oluşturabilir.
  • Dikkatinizi toparlayamamak, masa başında oturamamak gibi olağandışı bir durumunuz var bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin. 

Verimli çalışmak yalnızca iş hayatınızdaki projelerde kaliteyi arttırmak adına öğrenilmesi gereken tekniklerden değildir. Ayrıca öğrencilik dönemlerinde öğrenciler için verimli ders çalışma teknikleri de başarıyı getiren unsurlar arasındadır. Her öğrencinin mutlaka öneriler ile karşılaştığı ders çalışma yöntemlerinden düzenli ve verimli ders çalışma kritik öneme sahiptir. Gelin verimli ders çalışma teknikleri nelerdir detaylarını inceleyelim. 

 

Öğrenciler için Verimli Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir?

İster yüz yüze eğitim ister online eğitim alın, eğer bir öğrenci iseniz en temel göreviniz verimli ders çalışmak ve araştırmaktır. Ders çalışırken hedefinize yönelik çalışmalısınız. Bu hedef doğrultusunda çalışırken yaşayabileceğiniz moral bozukluklarını veya motivasyon kaybını etkili çalışma yöntemleri sayesinde yenebilirsiniz. Aşağıda öğrenciler için verimli ders çalışma tekniklerine yönelik size verebileceğimiz bazı tavsiyeleri bulabilirsiniz:

  • Muhakkak planlı ders çalışma düzeni oluşturmalısınız. Hangi gün, hangi dersi kaç saat çalışacaksınız bir tablo oluşturabilirsiniz. Pegaso Online University’nin tamamen uzaktan & online eğitim sistemi sayesinde, nerede ve ne zaman çalışacağınıza kendiniz karar verebilir ve çalışma programınızı buna göre oluşturabilirsiniz.
  • Verimli ders çalışmak için çalışma ortamınızdaki verim düşüren etkenleri ortadan kaldırmalısınız. Telefon, sosyal medya, oda ısısı, müzik gibi etkenler veriminizi düşürür.
  • Çalışacağınız konu hakkında araştırma ve kaynak taraması yapmalı o konuya hakim olmalısınız.
  • Verimli ders çalışmak için aynı anda farklı derslere odaklanmamalı, çalışacağınız ders üstüne yoğunlaşmalısınız.
  • Bilinçsizce çok ders çalışmak yerine bilinçli bir şekilde okuduğunuzu anlayarak ilerlemelisiniz. Bu durum verimli ders çalışma yöntemlerinden en hızlı sonuç alınanıdır. 

Bu şekilde ilerlediğinizde, zamanla verimli ders çalışmaya başladığınızı ve öğrenme kalitenizde artış olduğunu göreceksiniz.

 

İş Hayatındaki Verimli Çalışma Teknikleri Nelerdir?

Home office, esnek çalışma saatleri ile evden çalışıyor olabilirsiniz ya da sabah 8 akşam 6 saatleri arası yüz yüze aktif bir şekilde çalışıyor olabilirsiniz. İki çalışma şeklinin de ortak problemi; bir proje, sunum veya iş teslim edeceğiniz sırada yaşanan stres. Teslim edeceğiniz işleri nasıl daha kaliteli hale getirirsiniz ve teslim sırasındaki stres ile nasıl başa çıkarsınız? İş hayatında verimli çalışmak adına size birkaç önerimiz var:

  • Size bir proje ve sunum teklifi ile gelindiğinde gönüllü olun. Üzerinizden atmak için bahaneler aramayın.
  • Size verilen proje konusunu (sunum konusunu ya da işi) bilmiyorsanız sormaktan çekinmeyin. Sorduğunuz için kimse sizi yargılamaz. Sormaktan ve araştırmaktan kesinlikle korkmayın! 
  • İşinize uygun teknolojik araçları kullanmalısınız, bilmiyorsanız da bunları kullanmayı öğrenmek için çaba gösterin. Excel, Stata, Powerpoint, AutoCAD, Adobe Photoshop… Bu araçlar için birçok online program mevcut, o yüzden öğrenmek düşündüğünüzden kolay olacaktır. 
  • Alanınızla ilgili son çıkan güncel haberleri ve verileri takip etmelisiniz. Geçmiş haberler ve veriler ile bir işe başlamak hata yapmanıza sebep olabilir. 
  • Grup çalışmasına yatkınsanız ekibiniz ile beraber araştırmalı konum paylaşımı yapmalısınız ki her grup üyesinin iş yükü hafiflesin. Bireysel çalışmayı seven biriyseniz de planlı bir şekilde konu dağılımı yapmalı, başka bir işle dikkatinizi dağıtmamalısınız. 
  • Ekip arkadaşlarınıza karşı her zaman dürüst ve açık olmalısınız. Böylece bir hata yaptığınızda daha anlayışlı olacaklardır.
  • Proje ekibinde ya da bulunduğunuz herhangi bir ortamda başkaları hakkında konuşmak kötü bir izlenime yol açabilir. Zamanla iş yerinizde sevilmeyen kişi olursunuz. Bu durumda ileriki süreçlerde sizin işe isteksiz gitmenize neden olur. 

İş hayatında verimli çalışmanın anahtarlarından olan gelişim isteği duyduğunuz alanda eğitim geçmişiniz olduğundan emin olmalısınız. Bu konuda online eğitimin avantajlarından yararlanarak alternatifleri değerlendirebilir ve verimli çalışma sağlayarak işlerinizdeki kaliteyi arttırabilirsiniz. 

 

Verimli Çalışmanın Anahtarı: Kariyerinizde İlerlemek İstediğiniz Alanda Olduğunuza Emin Olun

Üniversite seçimi yaparken her zaman gerçekten de istediğimiz alana yönelmeyi başaramayabilirsiniz. Halbuki yaptığınız işten keyif almak ve sevdiğiniz alanda eğitim almak çok daha verimli ve yüksek motivasyonlu bir şekilde çalışmanızı sağlayacaktır. Öğrencilik yıllarındaki verimli ders çalışma kazanımınız, iş hayatınızda da verimli çalışma kalitesi olarak yansımanı gösterecektir. 

Eğer bulunduğunuz yerden memnun değilseniz, değişimden korkmayın! Okumak istediğiniz bölümde, durmak istediğiniz yerde olun. Hayalini kurduğunuz bir eğitim, her halükarda motivasyonunuzu artıracaktır. Bu durum ise verimli çalışma ortaya koymanıza destek olup iş kalitenizi destekleyecektir. Pegaso sayesinde kariyerinize ara vermeden, bir yandan da lisans veya yüksek lisans eğitiminize devam edebilirsiniz. 

Kendinizi geliştirmekten asla vazgeçmeyin ve yaptığınız işi sevin. Kendinizi geliştirmek ve yapacağınız işleri sevmek için Pegaso’nun online eğitim programlarına göz atabilirsiniz. Hem çalışıp kendinizi geliştirebilir hem de ikinci üniversite okuyup yeni bir diploma sahibi olabilirsiniz.

Üniversitede okuyan öğrenciler, işinden sıkılmış yeni bir profesyonel iş yöneliminde olanlar ya da kendini geliştirmek isteyenler… Dilediğiniz zaman dilediğiniz bölümü okuyup bakış açınızı geliştirebileceğiniz bir sistem olan Pegaso ile tanışın! Pegaso Online University’de hayal ettiğiniz eğitim sizi bekliyor.